checkra1niOSJailbreakLinuxMac OS X

iOS 12.3 ve Sonrası checkra1n Jailbreak

iOS 12.3 ve Sonrası checkra1n Jailbreak

 

checkra1n
checkra1n

 

axi0mX’in atmış oldğunu twitte göreceğimiz üzere donanım seviyesinde (bootrom exploit) açık bulundu. Bu açık sayesinde kullanıcılar cihazlarına jailbreak işlemi yapabiliyor olacaklar. Donanım seviyesindeki açık kapatılamayacağı için artık versiyon versiyon jailbreak bekleme dönemi aşağıdaki cihazlar için sona ermiş gözüküyor. Exploit işlemi sonrasında kullanıcılar istedikleri paket yönetici ya da yöneticileri üzerinden ( Cydia, Sileo, Zebra vs) tweak, application, theme … gibi AppStore’a bağlı kalmadan yükleyebilecek. Cihazlarını istedikleri gibi özelleştirebildikleri gibi Apple’ın dayatmalarından kurtulabileceklerdir. Tabi bu bahsedilen güzelliklerin yanında jailbreak işlemine tabi tutulmuş cihaz daha az güvenli olacağı gibi dışarıdan veya içeriden saldırılara maruz kalabilme ihtimali de doğmuş olacaktır.

 

Uyarı
Cihazınız her kapanıp açıldığında, tekrar bilgisayar vasıtasıyla Jailbreak işlemini tekrarlamanız gerekiyor. Aksi takdirde cihaz normal jailbreaksiz olarak açılacaktır.

 

Desteklenen cihazlar:

  • iPhone 5s ile iPhone X arasında kalan bütün cihazlar (iPhone 5s ve iPhone X de dahil olmak üzere)
  • iOS 12.3 ve üstü bütün iOS sürümleri.

Desteği olmayan cihaz modelleri:

  • iPad Air 2
  • iPad 5th Gen
  • iPad Pro 1st Gen

En azından bir sürelik jailbreak desteği olmayacak gibi gözükmektedir.

 

checkra1n exploit aracı ilk önce MacOS ve daha sonrasında Linux OS işletim sistemleri için çıkarıldı. Windows tarafında henüz bir gelişme yok. Eğer Windows için checkra1n desteği gelirse bu yazıyı güncelliyor olacağım. Windows OS kullanıcıları bu süre zarfında MacOS için hackintosh kurulumu yapabilirler fakat unutmadan söyleyim VMware gibi sanallaştırma platformlarında exploit işlemi yarıda kalıyor bunu nedeni maalesef USB portu tam istenilen şekilde destek veremiyor. Bu yüzden hackintosh kurulumu fiziksel olarak yapılmalıdır. Aynı problem Linux tarafında da geçerli sanallaştırma platformlarında sonuç alınamıyor.

Bir tavisye vereyim. Hackintosh kurulumu zahmetli ek olarak USB driver’ları ile uğraşmak durumundasınız.

Hackintosh kurulumu ile uğraşacağınıza, Linux (hatta Ubuntu diyorum, checkra1n tarafında daha stabil) kurulumu yapabilirsiniz. Aşağıdaki repo adresi üzerinden kolayca checkra1n jailbreak işlemi yapabilirler.

Uyari !
Jailbreak yapmadan once, cihazinizin yedegini almayi unutmayiniz.!

Dosyalar ile:

Repo ile:

Debian bazlı bazı dağıtımlar için (Ubuntu, Linux Mint vs)

Terminal’de root hakları ile sırasıyla aşağıdaki komutlar çalıştırılır.

checkra1n apt reposu ve public key’i aşağıdaki komutlar ile eklenir:

echo "deb https://assets.checkra.in/debian /" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
sudo apt-key adv --fetch-keys https://assets.checkra.in/debian/archive.key

 

repo güncel listesi çekilir ve checkra1n yüklenir.

sudo apt update
apt install checkra1n

 

Son olarak terminalde root hakları ile aşağıdaki komut çalıştırılır ve yönergeler takip edilir.

checkra1n

 

Jailbreak işleminin yapılışı:

macOS:

 

Linux Indirilen Dosya ile:

 

Linux Repodan indirilen checkra1n ile:

Linux repo ile yukledigimiz checkra1n uygulmasini ister CLI arayuzden isterseni normal arayuzle kullanabilirsiniz. Oncesinden executable izni vermemize gerek yok.

 

 

Bilinen Sorunlar

Var olan zaafiyet, Raspberry Pi Zero ve Raspberry Pi 3 gibi bazı cihazlarda güvenilir bir şekilde çalışmayabilir.
Birden fazla cihazı jailbreak yapmaya çalışırken, yalnızca ilk deneme başarılı olur. Çözüm: her jailbreak girişiminden sonra checkra1n’yi yeniden başlatın.

Exploit işlemi sonrası cihaz boot olduktan sonra checkra1n simgesini görüyor olmalıyız. Uygulamayı açtığımızda Cydia Installer ile karşılaşıyoruz. Cydia’yı da kurduktan sonra işlemimiz tamamlanıyor ve Cydia adlı paket yöneticisinin kurulduğunu gözlemlemiş oluyoruz.

Uyarı
Jailbreak işlemi sonrası cihazınızda OpenSSH kurulu olacağından dolayı SSH bağlantısına açık olacaktır. Varsayılan root şifresi “alpine” dir. Cihaza 22 portu üzerinden root ile bağlanıp passwd komutu ile değiştirmenizde fayda vardır.

 

https://checkra.in

https://twitter.com/checkra1n

 

Serdar Kurt

Merhaba, 1986 Ankara doğumluyum. Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Şu an özel bir şirkette Security Engineer pozisyonunda görev yapıyorum. Bilişim Teknolojileri alanında kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

İlgili Makaleler

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Bana destek olmak için lütfen reklam engelleyicinizi devre dışı bırakınız ya da bu siteyi izin verilenler listesine ekleyiniz.