Docker Nedir? Kurulum ve Yapılandırma Ayarları
Docker Nedir?
Docker, konteyner kullanarak uygulamaları oluşturmayı, dağıtmayı ve çalıştırmayı kolaylaştırmak için tasarlanmış açık kanak kodlu bir araçtır. Konteynerler, bir geliştiricinin bir uygulamayı, kütüphaneler ve diğer bağımlılıklar gibi ihtiyaç duyduğu tüm parçalarla paketlemesine ve tek bir paket olarak dağıtılmasına olanak tanır. Docker kullanmak, daha hızlı kod göndermenize, uygulama işlemlerini standartlaştırmanıza, kodu sorunsuz bir şekilde taşımanıza ve kaynak kullanımını iyileştirerek paradan tasarruf etmenize olanak tanır. Docker ile her yerde güvenilir şekilde çalışabilen tek bir nesne elde edersiniz. Docker’ın basit ve anlaşılır sözdizimi size tam kontrol sağlar. Geniş çapta benimsenmesinin nedeni güçlü bir araç ekosistemi ve kullanıma hazır uygulamalar olmasından kaynaklanmaktadır.
Karşılaştırma
Docker bir bakıma sanal makine gibidir. Ancak bir sanal makineden farklı olarak, bir sanal işletim sistemi oluşturmak yerine Docker, uygulamaların üzerinde çalıştıkları sistemle aynı Linux çekirdeğini kullanmalarına izin verir. Bilindik sanal makinalerden ziyade daha fazla performans ve az disk kullanımı sağlar. Aşağıda Docker ve Sanal Makina arasında karşılaştırma ile alakalı resmi görebilirsiniz:
Yukarıda görüleceği üzere konteyner, makinenin işletim sistemi çekirdeğini paylaşır ve bu nedenle her uygulama başına bir işletim sistemi gerektirmez, daha yüksek sunucu verimliliği sağlar. Sunucu ve lisans maliyetlerini düşürür ayrıca uygulamalar konteynerlerde daha güvenlidir ve Docker, sektördeki en güçlü yalıtım özelliklerini sağlar.
Centos 8 veya RHEL 8 Üzerine Kurulum:
Docker iki versiyonda mevcuttur,
- Docker CE (Topluluk Sürümü)
- Kurumsal Sürüm (EE)
Bu kılavuzda Docker CE’yi (Community Edition) CentOS 8 veya RHEL 8 Sunucusuna nasıl kuracağımızı öğreneceğiz.
Docker CE için Sistem Gereksinimleri
- CentOS 8 / RHEL 8 işletim sistemi
- Sudo veya root ayrıcalıkları
- İnternet bağlantısı
Not: Mevcut tüm güncellemeleri uygulamak ve ardından yeniden başlatmak için aşağıdaki dnf komutunu çalıştırın.
# dnf update -y ; reboot
Adım: 1 Docker CE Deposunu etkinleştirin
Docker kurulum paketleri artık CentOS 8 veya RHEL 8 paket depolarında mevcut değildir, bu nedenle Docker CE reposunu etkinleştirmek için aşağıdaki dnf komutunu çalıştırın:
[root@kurt ~]# dnf config-manager --add-repo=https://download.docker.com/linux/centos/docker-ce.repo
Adım: 2 Docker CE’yi dnf komutunu kullanarak kurun
Docker ce repo başarıyla yapılandırıldıktan sonra, kurulum için hangi docker sürümünün mevcut olduğunu doğrulamak için aşağıdaki komutu çalıştırın.
[root@kurt ~]# dnf list docker-ce Docker CE Stable - x86_64 1.7 kB/s | 3.8 kB 00:02 Available Packages docker-ce.x86_64 3:19.03.13-3.el8 docker-ce-stable [root@kurt ~]#
Aşağıdaki komut ile docker’ın en son sürümünü yüklüyoruz.
[root@kurt ~]# dnf install docker-ce --nobest -y
Docker kurulumundan sonra, aşağıdaki systemctl komutları ile hem docker servisini çalıştırıyoruz hemde ilgili servisin her sistem açılısında otomatik olarak başlamasını sağlıyoruz.
[root@kurt ~]# systemctl start docker [root@kurt ~]# systemctl enable docker
Yüklü docker sürümünü doğrulamak için aşağıdaki komutu çalıştırın:
[root@kurt ~]# docker --version Docker version 19.03.13, build 4484c46d9d [root@kurt ~]#
Adım: 3 Docker CE Engine’ini test ediyoruz
Docker CE motorunun doğru kurulup kurulmadığını doğrulamak için aşağıdaki docker komutunu kullanarak bir “hello world” konteyner’ini döndürmeyi deneyin,
[root@kurt ~]# docker run hello-world
Docker motorunun CentOS 8 / RHEL 8 Sunucusunda doğru kurulduğunu doğrulayan yukarıdaki çıktıdaki bilgi mesajını görebiliyorsak. Docker Compose kurulumuna geçebiliriz.
Adım: 4 Docker Compose kurulumu
Compose, çok konteynerlı Docker uygulamalarını tanımlamak ve çalıştırmak için bir araçtır. Compose ile, uygulamanızın hizmetlerini yapılandırmak için bir YAML dosyası kullanırsınız. Ardından tek bir komutla gerekli tüm hizmetleri başlatırsınız.
[root@kurt ~]# dnf install curl -y [root@kurt ~]# curl -L "https://github.com/docker/compose/releases/download/1.27.4/docker-compose-$(uname -s)-$(uname -m)" -o /usr/local/bin/docker-compose
Not: Bu yazıda docker-compose 1.27.4 versiyonu kullanıldı. Siz son kararlı sürümünü kontrol edip o versiyonun kurulumunu sağlayabilirsiniz.
Docker-compose için çalıştırılabilir izni veriyoruz
[root@kurt ~]# chmod +x /usr/local/bin/docker-compose
Aşağıdaki komutu çalıştırarak docker-compose sürümünü doğruluyoruz:
[root@kurt ~]# docker-compose --version docker-compose version 1.27.4, build 40524192 [root@kurt ~]#